Zašto su važna ljudska prava?

Ljudska prava su nešto o čemu ne razmišljamo previše, osim ako nam nisu uskraćena/ugrožena. Većina nas nije niti svjesna koja sve prava uživa, a koja nisu omogućena mnogim ljudima diljem svijeta – jer kad razmišljamo o ljudskim pravima, ne smijemo gledati samo ispred svog praga, već baciti oko i na susjedovo dvorište da se uvjerimo kako on živi. A susjedovo dvorište je, u ovom slučaju, cijeli svijet. 

 • Možete li kao žena slobodno putovati? U Saudijskoj Arabiji za žene je protuzakonito da putuje bez dopuštenja muškog skrbnika. U istoj je zemlji ženama tek odnedavno dozvoljeno da voze!
 • Bojite li se da će vas netko optužiti da ste vještica? U Indiji je, prema podacima Državnog ureda za evidenciju zločina, u 2016. zabilježeno 134 slučaja ubojstava povezanih s lovom na vještice.
 • Razmišljate li ikad o genitalnom sakaćenju? Vjerojatno ne, dok je u Ugandi povećan broj slučajeva genitalnog sakaćenja nad djevojčicama. Prema procjenama UN-a, oko 200 milijuna djevojčica i žena širom svijeta prošlo je kroz genitalno sakaćenje, što obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih genitalija.
 • Ako se smatrate aktivistom/kinjom, strahujete li za vlastiti život? Ujedinjeni narodi naveli su 38 zemalja za koje kažu da progone aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava. Među 38 država spomenutih u izvješću nalaze se Rusija, Kina, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Egipat, Indija, Izrael, Mjanmar, Saudijska Arabija, Turska i Venezuela.
 • Živite li u državi u kojoj ste rođeni, bez straha da će vas sutra netko natjerati da iz nje odete? Unazad nekoliko godina svjedoci smo da to nije realnost mnogih migranata i migrantkinja koji/e su morali prisilno napustiti svoje domove i pobjeći u nesigurnu budućnost.
 • Koliko se, kao žena, osjećate sigurno u svojoj državi? Ako ne živite u  Indiji, Afganistanu, Siriji, Somaliji i Saudijskoj Arabiji možete se smatrati sretnicom – ovo su zemlje koje su najopasnije zemlje u svijetu za žene.
 • Strahujete li da ćete postati žrtvom modernog ropstva? Vlasti u Velikoj Britaniji procijenile su da je najmanje 13.000 ljudi diljem Velike Britanije bilo žrtvama prisilnog rada, seksualnog iskorištavanja i služenja, no policija navodi kako bi pravi broj mogao biti u desecima tisuća, uz porast broja takvih slučajeva.
 • Kolike su vaše šanse da postanete beskućnik/ica? Prema izvještaju organizacije FEANTSA (Europska mreža za beskućništvo) i francuske Zaklade Abbé Pierre, za 2018. godinu, beskućništvo je u Europi poraslo za 150 posto u Njemačkoj, 145 posto u Irskoj i gotovo 100 posto u Belgiji.
 • Smijete li se udati za osobu koju sami odaberete? U mnogim zemljama i dalje je uobičajena praksa dogovorenih brakova u kojima žene nemaju nikakvo pravo glasa.
 • Možete li se s partnerom/icom na javnom mjestu zagrliti, držati za ruke ili poljubiti, a da vas okolina ne osuđuje i da ne doživite nasilje? Osobe istospolne orijentacije suočavaju se s diskriminacijom, govorom mržnje i nasiljem te  se radi toga događa da se ne osjećaju sigurno u javnosti pokazivati osjećaje.
 • Možete li se prijaviti  za posao i računati na to da ćete dobiti posao u skladu sa svojim kvalifikacijama i kompetencijama? Žene, transrodne osobe, Romi često se suočavaju s diskriminacijom pri zapošljavanju i krše se njihova radna prava.
 • Je li vam dostupno obrazovanje, pristup zdravstvenoj njezi, pravo na rad, pravo na prekid trudnoće, pravo izlaska na izbore, pravo na slobodno udruživanje, iznošenje vlastitih stavova u javnom prostoru, pravo na slobodno raspolaganje vlastitim financijama?! Riječ je o pravima koja nisu omogućena mnogim osobama diljem svijeta! I dok Hrvatska, nažalost, sve više skreće u pogrešnom smjeru, danas je više nego ikad važno osvijestiti prava koja imamo i boriti se da ih ne izgubimo.