Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, neprofitna je organizacija osnovana 2014. godine. Nastala je prvenstveno kao reakcija na relativno pasivno okruženje u kojem se nedovoljno govori o ljudskim i ženskim pravima te o socijalnim, kulturnim i ekonomskim pravima pojedinca/ki. Želja nam je aktivno djelovati u lokalnoj zajednici te utjecati na stvaranje aktivnog građanstva, koje je preduvjet svakom uspješnom demokratskom procesu.

Osim što radimo na osvješćivanju javnosti o važnosti poštivanja ljudskih prava, odnosno prava manjinskih i diskriminiranih skupina organizacijom javnih akcija, metodom žive knjižnice te podrškom drugih ljudskopravaških inicijativa, poseban naglasak u radu udruge imaju zaštita i osiguranje prava žena te osnaživanje ženskog pokreta. Tako smo organizirale manifestaciju 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava žena, sudjelovale u organizaciji globalnoj kampanje protiv nasilja prema ženama One Billion Rising u Rijeci, snimile pregršt radio emisija Radioaktivna koje obuhvaćaju radna i reproduktivna prava, objavile stručnu publikaciju na temu reproduktivne pravde, organizirale FemWiki maraton uređivanja Wikipedije s teorijsko-feminističke pozicije, provele kampanju #znatelištosunamrekli? usmjerenu na informiranje javnosti o diskriminaciji žena na tržištu rada, održale više od 10 treninga i radionica za žene te pokrenule inicijativu mladih Sisterality – International network of girls and young women.

Osim toga, kroz web Znajznanje.org, stranicu Radno i ravnopravno, kampanje, edukacije, tribine, izložbe i dr. radimo na promociji, zaštiti i unaprjeđenju ženskih prava. Udruga je usmjerena i na rad s mladima koristeći metode neformalne edukacije, forum teatra i žive knjižnice. Zalažemo se za uvođenje građanskog i zdravstvenog odgoja u škole kao važnih stavki u razvoju mladih ljudi. Kroz projekte Faktor promjene, Reci, pa ispeci,  Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama educirali smo učenike i učenice srednjih škola o ljudskim pravima, aktivizmu, aktivnom građanstvu i toleranciji, a kroz CSE in Practice i Hopa-cupa.org o seksualnosti i rodnoj  ravnopravnosti. Također, Udruga je dio GOOD Inicijative i antidiskriminacijska točka Pučke pravobraniteljice.