Tematski članak SOS Rijeka – Riječ dvije o izlasku iz nasilnog odnosa

„Nasilni odnos je nešto ružno i tko bi normalan žalio za izlaskom iz njega?“- pitanje je koje često čujemo u društvu, ali isto tako i pitanje koje si često postavljaju i žene koje su preživjele nasilje od strane partnera. „Sigurno sa mnom nešto nije u redu kad još mislim na njega, iako sam napokon otišla od njega?“.

Nakon nasilnog odnosa bilo koje vrste slijedi proces oporavka koji je dugotrajan i težak put, ali isto tako i oslobađajući kad ga osoba prođe.

Svaki završetak odnosa, baš kao i svaki gubitak, zahtijeva proces žalovanja.

Za čime žalovati, pitate se?

Nasilni odnosi temelje se na nejednakosti u odnosu moći pri čemu zlostavljač ima veću moć. On koristi svoju nadmoć u odnosu na partnericu kao preduvjet za nasilna ponašanja.

Važno je napomenuti kako nasilni odnos nije gotovo nikad isključivo samo nasilan, nego ima i faze koje su pozitivne, ugodne i lijepe. Često se takvi odnosi opisuju samo fokusirajući se na nasilna ponašanja što može izazvati osjećaj da partner koji je ponekad nasilan, ali ima i svoje pozitivne strane, nije zlostavljač i da je takav odnos u redu te se lakše javlja krivnja žrtve. Kako bismo lakše ilustrirali nasilne odnose, prilažemo slikovni prikaz faza koje svaki nasilni odnos ima.

Slika 1. The circle of domestic violence; Walker, 1970.

U praksi to izgleda otprilike ovako: u početku se javljaju manji incidenti na koje žrtva reagira tako da smiruje situaciju. Zatim napetost raste, zlostavljač pojačava kontrolu, žrtva se povlači zbog straha te dolazi do nasilnog čina. Zlostavljač izražava kajanje, opravdava nasilno ponašanje: „Neću nikad više”.

Odnos se poboljšava, dolazi do faza zatišja te se nasilje ponavlja brutalnije nego ranije. Važno je naglasiti da ove faze idu uvijek iznova, a nasilni incidenti pojavljuju se sve češće pri čemu je nasilje sve brutalnije. Da se vratimo na početak. Ostavljajući za sobom nasilan odnos, osim gubitka lošeg aspekta odnosa, osobe koje su preživjele nasilje, iza sebe ostavljaju i pozitivne dijelove (trenuci kad su se osjećali prihvaćeno, povezano, voljeno) tog odnosa. Upravo gubitak tih pozitivnih dijelova odnosa zahtijeva žalovanje. Bilo je i lijepo i dobro, ali nije potrajalo dovoljno dugo da bi se odnos tako i nastavio. Kad osoba prođe kroz proces žalovanja, moći će se oporaviti i dati si novu priliku za drugačiji život.