Emisija Radioaktivna: Transrodnost i cjelovita seksualna edukacija

U ponedjeljak, 17. veljače u 18 sati na radio Korzu poslušajte emisiju Radioaktivna koju su pripremile i uredile studentice kolegija Josipa Kovačić i Ana Marija Brđanović.

Emisija tematizira transrodnost, odnosno tjelesnu tranziciju, kroz koju se ističe i važnost cjelovite seksualne edukacije kao jedan od mehanizama zaštite prava transrodnih osoba pružanjem informacija o seksualnim pravima, rodnim identitetima, te razvijajući razumijevanje i uvažavanje prema drugima i drugačijima. Neadekvatan, nepotpun i nezadovoljavajući kurikulum za međupredmetnu temu Zdravlje za osnovne i srednje škole u Hrvatskoj u tom je pogledu problem jer se uopće ne dotiče ovih tema, a neinformiranost i neznanje koji prouzrokuju stereotipe i predrasude u konačnici su opasni i uvelike otežavaju život transrodnim osobama. U emisiji možete čuti odgovore Riječana/ki na pitanje što je to tjelesna tranzicija, a kroz razgovor s gostom emisije koji prolazi kroz tjelesnu tranziciju saznat ćete više o iskustvu tog procesa u Hrvatskoj, ali i druge zanimljive informacije vezane uz temu.

Također, na MixCloud-u udruge PaRiter možete poslušati i radio emisiju studentica Ana Maria Štefanac i Doris Biondić na temu rodno uvjetovanog nasilja. Radio emisije su nastale u sklopu mentorskog programa udruge PaRiter koji je dio kolegija „Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti“, pokrenut u sklopu projekta Humano obrazovanje – odgovorno društvo, a financiranim od strane Europskog socijalnog fonda.