Održano zajedničko predavanje o razvijanju stereotipa, diskriminaciji i rodno uvjetovanom nasilju

U okviru kolegija „Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti“ je u utorak, 26. studenog 2019., održano zajedničko predavanje o razvijanju stereotipa, diskriminaciji, homo/bi/transfobiji, nasilju i rodno uvjetovanom nasilju kojeg su pripremili stručnjaci i stručnjakinje iz područja prava i psihologije.

Predavanje je održano na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a u izvedbi predavanja su sudjelovali/e dr. sc. Dalida Ritossa i dr. sc. Matija Miloš s Pravnog fakulteta u Rijeci, psihologinje dr. sc. Jasminka Juretić i dr. sc. Barbara Kalebić Maglica s Filozofskog fakulteta u Rijeci, te psiholog Daniel Antunović iz udruge U.Z.O.R., koji su kroz različita znanstvena i stručna polazišta govorili o aktualnim temama s kojima se kolegij bavi. Tako su studenti/ice imali priliku čuti informacije o razvijanju stereotipa, predrasuda i diskriminacije, govorilo se o homofobiji i nasilju u obitelji, kao i rodno uvjetovanom nasilju s naglaskom na međunarodne smjernice i hrvatski kaznenopravni sustav.

Cijeli kolegij je koncipiram na metodi društveno korisnog učenja, te je i ovo predavanje služilo kao priprema studentu/icama za daljnji direktan angažman u lokalnoj zajednici, a u okviru mentorskih programa kolegija. U udrugama se trenutno provodi 5 različitih mentorskih programa, gdje se student/ice pripremaju se za održavanje aktivnosti predviđene izvedbenim planom koji uključuju aktivnosti poput održavanja predavanja o homo/bi/transfobiji u srednjoj školi, organiziranje izložbe o govoru mržnje i snimanje radio emisija na temu rodno uvjetovanog nasilja.